• +31 626 928594
 • info@goglo.eu

Hoe de Chinese markt aan te boren: de complete lijst met marketingmogelijkheden in China, deel 1

Hoe de Chinese markt aan te boren: de complete lijst met marketingmogelijkheden in China, deel 1

admin No Comment

Heb je een supergoed product of dienst wat je in China op de markt wil brengen? Of wil je enkel doelgericht meer klanten/transacties/investeerders uit China lokken richting je bedrijven/winkels/projecten in Europa? De eerste gedachte die veel mensen hebben is dat ze daarvoor fysiek naar China moeten om een kantoor en (inmiddels niet meer goedkope) lokale werknemers in dienst te nemen. Deze tactiek zou kunnen werken, ALS je miljoenen euro’s hebt om te kunnen investeren, zoals een hippe Chinese “tu hao” (nouveau riche).

tu hao

Als je nog steeds leest neem ik aan dat je geen “tu hao” bent en wél waarde hecht aan elke te besteden euro. Goed, daar we in dezelfde categorie “non tu hao” zitten, wil ik graag wat handige feiten en cijfers met je delen voordat we bespreken hoe de Chinese marketingkanalen te gebruiken:

1. Voordat je een vlucht boekt naar China, moet je bewust zijn van het feit dat er 650 miljoen internetgebruikers zijn in China, waarvan 86% mobiele gebruikers (2014);

2. Er zijn twee nieuwe, hippe, internationale business modellen genaamd “online marketing” en “cross-border e-Commerce”, die het mogelijk maken dat je thuis kan blijven (gratis koffie en gratis knuffels van familieleden), om zo producten/diensten te verkopen aan klanten overal te wereld;

3. China is de grootste e-commerce markt ter wereld, met een omzet van meer dan 500 miljard USD in alleen al 2015.;

4. Chinese online klanten vinden hun weg naar buitenlandse producten via diverse kanalen, zogenaamde C2C kanalen (voornamelijk via individuele aankoop agenten van buiten China) of B2C kanalen waarbij rechtstreeks producten worden verstuurd vanuit het buitenland of vanuit een magazijn in China. In 2013 kochten 18 miljoen Chinese consumenten online producten en diensten in het buitenland, met een totale waarde van circa USD 35 miljard.

e-tail

Ok, nu ter zake: hoe kun je 650 miljoen Chinese online burgers benaderen, om zo onderdeel te worden van bovenstaande mooie cijfers.

Voordat je aan de slag gaat, mijn eerste suggestie is altijd: leer je klanten kennen!

 • Wie zijn ze? 60s, 70s, 80s, 90s…
 • Wat trekt hun aandacht? Immigratie, Europese lifestyle, babyvoeding, …
 • Waar zitten ze? Social media, online forums, apps, online games, …
 • Hoe win je hun vertrouwen? Voorkom dat je geassocieerd wordt met enerlei NEGATIEVE platforms/media/events …

Neem dus eerst de tijd om bovenstaande te onderzoeken voordat je een keuze maakt tussen uit of meer marketing kanalen. Heb je hier geen tijd voor of heb je geen idee waar te beginnen, huur dan iemand in – zoals Goglo – die beschikt over lokale kennis & netwerken en prettig is om mee samen te werken.

Zodra we weten wie je klanten zijn, kunnen we beginnen met het selecteren van de juiste en meest effectieve marketingkanalen om te werken aan je naamsbekendheid en reputatie.

In algemene zin kunnen Chinese marketingkanalen gecategoriseerd worden in drie groepen: Push kanalen,  Community marketing, en Mond op mond reclame. In dit artikel gaan we ons focussen op Push kanalen. In deel twee en drie van deze serie artikelen gaan we in op hoe Community marketing en Mond op mond reclame werkt in China.

Push kanalen refereren aan kanalen die je naam/product/diensten direct presenteert aan de doelgroep. In China noemen marketeers dit soms “hard advertisements” (ying guang gao). Het is een directe en traditionele manier om producten/diensten aan de man te brengen. Overwegende dat het publiek bij het zien van de advertenties in deze kanalen direct aan “commercial advertisement” denkt, zijn er een diverse verschillende benaderingen in deze categorie.

 1. Online Advertenties

1Search Engine: SEO (search engine optimalisatie), SEM (search engine marketing, pay per click);

In China is Google verboden waarmee Baidu de grootste zoekmachine is (los van welke reputatie die pagina ook heeft, hij pakt nog steeds het grootste marktaandeel). Andere zoals Bing, sougou hebben ook enig marktaandeel. Baidu zelf bestaat uit een boel verschillende modules, zoals Tieba (behuisd veel verschillende online fora), Zhida (iets als WikiHow), Jingyan, Wenku (lijkt op Slideshare), Bauke (soort Wikipedia), etc. Sommige van deze modules zijn commercieel, anderen weer niet.

Advertenties op zoekmachines vergen professionele kennis en IT-vaardigheden; het is tevens een flinke klus die meestal wordt uitgevoerd door een team bestaande uit verschillende disciplines (denk aan web developer, SEO professional, SEM professional, content creator, graphic designer, etc). Het beste is om een professioneel team te hebben, of het inschakelen van een lokale professionele agent zoals Goglo. Een kwalitatief hoogwaardig team met NATIVE ervaring can je veel tijd en geld besparen.

2) Web Directory: of online “gele gids”, denk aan hao123.com, hao.360.cn, 123.sogou.com, etc.;

3) Advertisement Alliance: Baidu Union, Sougou Union, 163 union, etc.;

4) News Feede.qq.com, toutiao, Momo, Youdao, etc.;

5) Kosten per view: tencent, sina, 163.com, etc.;

 

 1. Offline Media

1) TV: CCTV, of regionale TV, denk aan reclamefilmpjes, interviews, sponsorschap, product placement, etc.;

2) Kranten: bijvoorbeeld People Daily, 21jingji, etc.;

3) Magazines: reizen, auto’s, economie & financieel, etc,;

4) Radiostations: bijvoorbeeld City FM, Music FM.

 

 1. Banner advertenties

1) Media companies: bijvoorbeeld Focus Media, Bus Online, etc;

2) Tram / metro: hoge exposure, maar erg prijzig;

 3) Bus: binnen in of buiten op de bus, bushaltes;

 4) Overig: reclameborden in de stad langs de weg, op stations, vliegvelden, bioscopen, langs snelwegen, etc..

China metro ad

 

 1. Handels- en brancheverenigingen

Probeer in China de lokale handels- en brancheverenigingen uit je bedrijfstak te vinden; ze hebben meestal websites/nieuwsbrieven die kunnen helpen bij het verspreiden van je merknaam als ook bij het gericht adverteren.

 

 1. Straat promotors

Huur studenten/parttimers in om bij winkels, restaurants, dorpskernen, winkelcentra, stadscentra, etc. contact te maken met mensen, om zo flyers uit te delen en demonstraties te kunnen geven.

ground promotion

Typische groep straat promotors in China

 1. Seminars / evenementen / tentoonstellingen / beurzen

Neem deel aan seminars / beurzen / etc. om zo rechtstreeks contact te kunnen leggen met je doelgroep; of sponsor of co-organiseer een seminar om zo meer invloed te krijgen op de organisatie van het evenement.

Wil je meer weten over hoe een van deze marketingkanalen precies werkt, of ben je geïnteresseerd om er een uit te proberen? Voel je vrij om ons een mail te sturen of om een afspraak te maken via here.

Over de auteur: Susie Huang

Susie is een van origine een Chinese die woonachtig is in Nederland. Ze haalde haar bachelor diploma in China, waarna ze enkele jaren werkte in Shanghai in de Sales & Marketing. Daarna kwam ze naar Nederland om aan de Nyenrode Business Universiteit haar MBA diploma te halen. Sindsdien heeft Susie gewerkt voor diverse Nederlandse bedrijven, om uiteindelijk te besluiten voor zichzelf te beginnen met Goglo Consultancy, om zo Europese bedrijven te helpen haar vleugels uit te slaan naar China.

” Being passionate about what I am doing, my sense of achievements relies on the results that we help you to achieve”

– Susie HuangAvatar-Susie_V1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pave Your Way to Online China

Goglo is simply your best partner to be in China and lead you a fastest way to reach your target market and customers through professional online marketing strategies and initiatives.

Hoe de Chinese markt aan te boren: de complete lijst met mar…

by admin time to read: 4 min
0