• +31 626 928594
 • info@goglo.eu

Hoe de Chinese markt aan te boren: de complete lijst met marketingkanalen in China – deel 2

Hoe de Chinese markt aan te boren: de complete lijst met marketingkanalen in China – deel 2

admin No Comment

In het vorige artikel introduceerde ik de Push Channels, zoals die voor zowel online als offline marketing in China worden gebruikt. In dit artikel zoomen we in op online- /internet marketing en introduceren we een populaire en effectieve methode van digitale marketing: Community Marketing. Dit is het vergroten van de merkbekendheid en het promoten van producten / diensten binnen de online community’s van de Chinese internetwereld. 

Een community is een sociale eenheid, groot of klein, die gemeenschappelijke waarden en normen deelt, of die geografisch is bepaald (b.v. een dorp of stad). ‘Community Marketing’ is in mijn ogen alle activiteiten rondom het opzetten van community’s die door organisaties zelf beheerd worden, of het actief zijn in andere community’s teneinde het promoten van producten / services / merken binnen een bepaalde groep mensen (community).

Dankzij internettechnologie kan iedereen tegenwoordig een medium zijn. En in deze fase van ‘We Media’ zijn traditionele marketingtechnieken zoals het ‘pushen’ van producten / services naar het grote publiek uit de tijd, of tenminste onvoldoende. Het identificeren en cultiveren van de community’s waar uw producten / services / waarden / kennis / etc. worden besproken, en het online dan wel offline interacteren met leden van deze community’s, speelt in toenemende mate een belangrijke rol in marketing in China.

Zo kunnen we onze eigen community’s opzetten en beheren. Xiaomi, een van de grootste leveranciers van smartphones ter wereld, startte het ‘xiaomi’-online forum. Doel van dit forum is om in contact te komen met gebruikers van smartphones en deze te veranderen in Xiaomi fans (deze groep heeft in het Chinees de olijke bijnaam ‘mifen’, wat zoveel betekent als ‘fans van Xiaomi’). Uiteindelijk doel is om deze fans klant te laten worden bij Xiaomi. Deze vorm van marketing noem ik “We community”.

xiaomi shenyang

Het is ook mogelijk om mee te liften op andere community’s. Zoals ik in het vorige artikel heb verteld heeft China de grootste online populatie van de hele wereld. Deze ‘netizens’ zijn online heel actief, wat een goede basis vormt voor online community’s zoals Weibo, Wechat, Maopu, Zhihu, etc.. Actief zijn en content plaatsen om zo je producten / services (in)direct maar op een slimme manier te promoten, kan een erg effectieve manier van marketing zijn. Ter illustratie, voordat de officiële launch plaats vindt van een product of strategie van bedrijven zoals Samsung of Tencent, zijn er in China hier over altijd felle discussies in online community’s. Op het moment dat de officiële launch plaats vindt kan dit eenvoudig een enorme boost opleveren. Deze vorm van community marketing noem ik ‘They Community’.

Op beide genoemde types van Community Marketing ga ik hieronder verder in, waarbij de verschillende populaire kanalen per type worden aangestipt.

We Community

Wanneer nieuwe ondernemingen worden gestart of een vestiging in een nieuw land wordt geopend, is het altijd essentieel om eigen community’s op te zetten. In China noemen we dit ‘集粉’ (‘ji fen’), fans verzamelen. De methode of algemene opzet om deze eigen community’s op te zetten is in China min of meer gelijk aan die van Europa. Echter, de specifieke platforms zijn verschillend. Ter illustratie, Chinese ondernemers / business developers hebben mij vaak gevraagd hoe hun activiteiten in Europa uit te breiden. Mijn antwoord was altijd: hoe fantastisch je marketing strategie ook is, neem een VPN en maak eerst je eigen account op facebook aan! Ja het klopt dat Facebook geblokkeerd wordt in China, tenzij gebruikers ‘over de muur springen’ met behulp van een IP agent. De wereld ‘achter de muur’ is heel anders dan die van China. Het gaat niet alleen om taal, maar ook om consumentengedrag, verschillende normen en waarden, etc. Hieronder zal ik enkele marketingkanalen omschrijven die populair zijn in China.

 1. Website Localization

In Europa, vrijwel alle ondernemingen, van Fortune 500 tot kleine lokale snackbar, allemaal hebben ze een nette website. Hetzelfde geldt voor China, al zijn er wel kleine verschillen.

1) Taal. Natuurlijk begrijpt iedereen dat in China de mensen Chinees spreken. Echter, niet alle bedrijven zijn zich daar voldoende bewust van. Als je in China je producten / services wilt verkopen, zorg er dan voor dat je website in het Chinees is. Zorg dat de website professioneel is, waarbij de content is geschreven door een autochtone Chinees, het liefst een die is opgegroeid in China. Het kunnen spreken en schrijven van de Chinese taal is één ding, maar echt begrijpen welke verhalen en welke taalkundige trucs interesse wekken bij lezers is iets totaal anders. Lach dus ook niet om de spelfouten in mijn artikelen, daar ik in China en niet in Europa ben opgegroeid!

2) Domeinnaam. Verwacht a.u.b. niet dat Chinezen, gewend aan het lezen van logo grammatische Chinese karakters in plaats van Latijnse letters, jullie lange Engelse, Duitse of Franse domeinnamen kunnen onthouden. Vaak kan ik wel janken wanneer mensen mijn vertellen dat het adres van hun website iets is als ‘jassenvannederland.com’. Zeker in combinatie met die Latijnse letters gaat er echt geen enkele bel rinkelen bij ons arme Chinezen. Ben je dus serieus als het gaat om de Chinese markt te betreden, dan is het sterk aanbevolen om een verchineesde domeinnaam te nemen en een lokale merknaam;

3) Hosting. Deze is belangrijk, daar 99% van alle Europeanen hier niet bewust van zijn. Veel mensen in Europa vragen zich af: “We hebben een nette website in het Chinees, maar hoe kan het toch dat er vrijwel geen dataverkeer is vanuit China?” Dit is het gevolg van een van onze grootse initatieven van onze Chinese overheid, de ‘Great Firewall of China’ Deze muur screent alle websites van buiten China, waarna de inhoud wordt gecontroleerd op ‘gevoelige steekwoorden’, met als gevolg dat de laadtijden in China enorm op lopen of dat een website helemaal niet geladen kan worden. Hierdoor kunnen Baidu en andere zoekmachines (Google is geblokkeerd in China) de inhoud van je website niet of nauwelijks ontvangen, waarna je doelgroep in China je via deze weg vrijwel niet kan bereiken. De oplossing is om je Chinese website fysiek te hosten in China. Op dit onderwerp gaan we binnenkort verder in. Je kunt ook Goglo raadplegen over hoe dit precies werkt.

Steekwoorden: local local local
Great Chinese firewall

 

 1. SEO

Search Engines, of zoekmachines, zijn altijd een van de grootste bronnen van dataverkeer van ‘We Community’-leden. SEO, Search Engine Optimalisation, gaat in China ongeveer hetzelfde als in Europa, behalve dan dat de taal en zoekmachines verschillend zijn. De steekwoorden waar Europeanen aan denken zijn hierdoor anders dan mensen in China gewend zijn. En de algorithmes van Baidu, de grootste zoekmachine in China, zijn anders dan die van Google. Daarnaast, behalve dat Baidu alle zoekfunctionaliteiten van Google heeft zoals “image”, “video”, “maps”, “translation”, heeft Baidu er nog veel meer. Denk aan ‘Baike’ (soort Wikipedia), ‘Zhidao’ (soort WikiHow), ‘Tieba’ (enorme groep online for a), ‘News’, ‘Music’, ‘Web Directory’, etc. Baike host weliswaar functies als Wikipedia, maar elk bedrijf / organisatie / content eigenaar kan contant toevoegen en linken. Hier gelden wel bepaalde regels voor en moet er soms voor betaalt worden. Komt je organisatie of bedrijf voor in Baike, dan kan dit zeker bijdragen aan je reputatie in China, maar het helpt ook bij de SEO van je website.

Baike, Zhidao, Tieba, News, Music, Web Directory zijn zogenaamde horizontale modulars. Baidu heeft echter ook verticale modulars, functies die de horizontale modulars overstijgen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Baidu Youke’, een zoekmachine gespecialiseerd in online opleidingen en cursussen, of ‘Baidu Fank’, een zoekmachine puur voor vastgoed. Zo is er ook ‘Baidu Lvyou’ voor toerisme en ‘Baidu Jiaoyu’ voor onderwijs.

Steekwoorden: Baidu, Baidu, Baidu
Baidu community

 1. Social Media

Facebook, Twitter, Google+ zijn niet beschikbaar in China, maar hier zijn lokale alternatieven voor beschikbaar:

1) Wechat: Wechat heeft een half miljard gebruikers. Met haar uitgebreide functies onderscheid het zichzelf van WhatsApp wat alleen een berichten app is. De functionaliteit van een berichten app zijn gecombineerd met functies zoals Whatsapp, eBay, Facebook, Paypal, Uber, etc.. De aangekondigde nieuwe functie ‘Service Account’ moet binnenkort beschikbaar komen en zou duizenden andere apps overbodig maken. Bekijkt u ook mijn vorige artikel waar ik Wechat en ‘Wechat official account’ heb besproken, inclusief instructies over hoe een officieel Wechat account te verkrijgen voor het promoten van uw bedrijf in China en het starten van uw eigen community. Wechat is potentieel de een na grootste bron van internetverkeer voor uw bedrijf in China, met alleen de zoekmachines als grotere bron.

2) Weibo: microblog zoals Twitter;

3) Blog: Sina blog is nu de meest populaire onder alle blog platforms in China;

4) Online Forum: bedrijven kunnen altijd zelf een online forum opzetten, eventueel op de eigen bedrijfspagina of op een nieuw webadres die gelieerd is aan de eigen onderneming. De kosten zijn hoog, maar het effect kan overweldigend zijn.

 1. Video Media: ook Youtube is in China geblokkeerd, maar alternatieven zijn er genoeg: Youku, tudou.com, Iqiyi.com, Sohu video, Letv.com, etc.. Video marketing heeft alles in zich om ook in 2016 enorm te groeien. Wees er dus snel bij om voor uw eigen bedrijf een kanaal op te zetten op deze online video media, of huur een lokale vertegenwoordiger zoals Goglo die dit allemaal voor u kan regelen, inclusief het filmen, het organiseren van een Chinese voice-over voor zowel China en Europa, ontwikkelen van video strategieën, video optimalisatie, etc..
 1. Official Accounts on different Media platforms

Behalve deze traditionele platforms waar je fans kan aantrekken en community’s rond uw bedrijf kunt oprichten, zijn er nog verschillende andere kanalen waarop u met uw bedrijf aanwezig kunt zijn middels het starten van bedrijfsaccounts / pagina’s / showcases:

1) 36kr.com: een nieuwsforum gericht op internet-ondernemers en investeerders;

2) toutiao.com: een nieuwkomer binnen de nieuwsmedia, maar wel een heel succesvolle, met name voor wat betreft nieuws-apps op smartphones. Heeft een groot marktaandeel veroverd binnen de mobiele online nieuwswereld;

3) andere grote nieuwsplatforms, zoals sohu.com, tencent.com, sina.com, etc., hebben wijdverspreide netwerken en onderscheiden zichzelf van anderen dankzij hun regionale nieuwsplatforms. tencent Beijing, tencent Wuhan zijn hier voorbeelden van. Het kan nuttig zijn om met hun samen te werken wanneer je gericht consumenten in een bepaalde regio wil aanspreken. 

Noot: selecteer zorgvuldig het juiste platform waar je doelgroep het meest actief is.

social media in china 

They Community

De hoofdfactor voor succes in het geval van ‘They community’ is Ruan Ying Xia (zachte marketing), wil men betrokkenheid, discussies, interacties en bewustwording laten groeien bij de doelgroep-community’s. Denk niet dat de online discussies rond het lanceren van nieuwe Apple-producten allemaal zo spontaan zijn als ze lijken: veel fans worden betaald voor het verspreiden van ‘hun’ mening (deze zogenaamde fans noemen we in China ‘shui jun’). Hiernaast zie je in China vrijwel nooit reclame van Uber in vliegvelden of TV-programma’s, maar het is verrassend om te merken hoe ontzettend veel mensen hier over Uber praten. Dankzij de hechte samenwerking met verschillende online community’s en bijvoorbeeld bekende bloggers, kan Uber daarom een goed voorbeeld genoemd worden voor het succesvol toepassen van ‘They Community’ in China.

De bekende spelers in de autobranche, babyproducten, mode, consumentenelektronica, commerciële dienstverlening kunnen simpelweg niet overleven zonder ‘They Community’. Hieronder volgen enkele voorbeelden van community’s waarin je actief kan worden:

 1. Algemeen: Tianya.com, Mop.com, douban.com, zhihu.com, etc.
 1. Industrie:
  a. toerisme:Mafengwo.cn, Baidu tourism, qyer.com, etc.;
  b. vastgoed:soufang.com, anjuke.com;
  c. Baby producten: Babytree.com, lamabang.com, etc.;
  d. Mode: mogujie.com, meilishuo.com, zijn beide getransformeerd in ‘Social e-Commerce’ platforms.

Wilt u graag een lijst met community’s specifiek voor uw tak van sport en bespreken hoe op slimme wijze deze community’s zijn te beïnvloeden, neem dan contact op met Goglo. 

 1. Social Netwerk:wechat groepen, douban groepen, kaixin.com, etc. Elke groep heeft een herkenbaar eigen label. Ter illustratie: bijna elke stad heeft een eigen sociale groep voor ‘reizen in Europa’, ‘boeken uit Europa’, etc.. Dus zodra de doelgroepen bekend zijn is het zaak om deze sociale groepen te vinden. De truc is het hebben van een goede verstandhouding met de groepsbeheerder. Probeer ook zoveel mogelijk harde reclamevormen (opdringerige banners / pop ups) te voorkomen, daar deze gemakkelijk tot irritatie kunnen leiden bij groepsleden, waarna verlies van groepslidmaatschap of zogenaamde ‘blacklisting’ mogelijk is.

Of het nu gaat om ’We Community’ of ‘They Community’, de crux is inhoud. Kwaliteitsinhoud kan enorm helpen bij het publiek interesse te wekken, betrokkenheid op te bouwen, interactie te vergroten en producten / diensten in een slimme manier te introduceren. Netwerk (Guanxi) is ook heel belangrijk. Een goed netwerk is cruciaal bij het benaderen van een doelgroep, maar is op zichzelf nog niet voldoende om winst te maken. Vergeet oo niet dat het tijd en geld kost om een netwerk te onderhouden. Daarnaast is ook kennis van lokale sociale structuren van belang.

Samen met het vorige artikel over ‘Push kanalen’ in China, en dit artikel over ‘Community Marketing’ in China, hebben we de basis beschreven hoe te starten met marketing in China, zowel offline als online. Ook besprak ik de twee typische methoden (harde advertentie en zachte advertentie) voor het vergroten van naamsbekendheid en het genereren van dataverkeer naar je websites. In het volgende artikel zal uitleggen hoe ‘Mond op mondreclame’ in China werkt, een zeer effectieve vorm van marketing voor wat betreft populaire gespreksonderwerpen.

Wilt u graag meer weten over hoe elk kanaal werkt, of bent u enthousiast geworden om zelf met een van deze kanalen aan de slag te gaan? Voel je vrij om per mail contact met ons op te nemen of een afspraak te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pave Your Way to Online China

Goglo is simply your best partner to be in China and lead you a fastest way to reach your target market and customers through professional online marketing strategies and initiatives.

Hoe de Chinese markt aan te boren: de complete lijst met mar…

by admin time to read: 9 min
0